Grote Demonstratie Dorp Bergen tegen Gasopslag Bergermeer

Update: vandaag 13:55 In Bergen hebben zaterdag vierhonderd tot 450 mensen gedemonstreerd tegen de ondergrondse gasopslag in het gebied Bergermeer nabij het Noord-Hollandse dorp. Volgens medeorganisator John Grooteman is de actie zonder wanklank verlopen.


Het protest was op touw gezet door de stichting Gasalarm2 en een groep Bergenaren. De actievoerders stonden met spandoeken en borden bij de ingang van het dorp en hielden het verkeer tegen. Sommigen hadden gasmaskers op. Ook Sinterklaas en zijn pieten stuitten volgens Grooteman op de demonstratie, waarna er spontaan sinterklaasliedjes werden gezongen.


De gaswin-lokatie in de Bergermeer bij Bergen (NH), een natuurlijk gasreservoir in de bodem onder de regio Alkmaar. Tussen 1994 en 2007 werd er aardgas gewonnen. Sinds 2008 worden er plannen ontwikkeld om het nu lege veld te gebruiken voor de opslag van van elders aangevoerd gas. Foto: Raymond Rutting

Aardschokken
De tegenstanders van de gasopslag zijn bang voor milieuschade en aardschokken. Bergen is nog het enige dorp in de regio dat zich verzet tegen de plannen. Er zijn meer dan vijfduizend handtekeningen verzameld, die 30 november aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

On November 20th, 2010, posted in: NIEUWS
One Response to Grote Demonstratie Dorp Bergen tegen Gasopslag Bergermeer
  1. Het is onverteerbaar dat om zuivere commerciele redenen gas dat niet voor de Nederlandse bevolking bestemd is in de buurt van een toeristische locatie wordt opgeslagen. De non-afhandeling van scheuren en verzakkingen van enige jaren geleden wijzen vooruit naar een procedure van louter ellende die bevolking van Bergen te wachten staat als zich in de toekomst zich dergelijke calamiteiten voordoen. Nu met de hand op hart beloven dat dergelijke schade volledig vergoed wordt, maar als puntje bij paaltje komt allerlei smoezen verzinnen om er onderuit te komen. Wij kennen ondertussen onze pappenheimers . Gas onder Bergen opslaan is de goden verzoeken. Er is vast wel een onherbergzame plek in Siberie waar ongestoord en veilig voor de bevolking gas kunnen opslaan.

Leave a Reply