Ambtenaren van Economische Zaken geloven zelf niet in gasopslag

In een artikel in het Financieel Dagblad  komen woordvoerders van onder anderen het Centraal Plan Bureau  en ook Economische zaken zelf aan het woord. Zij zijn aanzienlijk aarzelender over het economisch belang van de gasrotonde dan voorheen. Het blijkt dat Minister van der Hoeven in juni  pas een adviesbureau aan het werk gezet heeft om het economisch belang door te rekenen. De aarzelende verwijzingen van EZ naar leveringszekerheid werden al bekritiseerd door onder anderen Fugro en Wintershall. Grote commerciele spelers in de gaswereld.

Samenvatting

<<Om langer plezier te hebben van de gassector is de regering al zeven jaar druk bezig Nederland om te vormen tot doorvoerland van gas. Nederland moet een zogeheten gasrotonde worden.

De gedachte dat Nederland zijn lucratieve gassector probeert te behouden, voelt goed aan, zeggen experts. Toch plaatsen vooraanstaande Nederlandse economen vraagtekens bij de plannen.

Het belangrijkste bezwaar is dat onduidelijk is wat de gasrotonde Nederland gaat opleveren, behalve wellicht extra zekerheid dat er in de toekomst genoeg gas voor eigen gebruik voor handen is. Hoewel het huidige kabinet vol inzet op de gasrotonde, wordt nu pas door het externe Britse onderzoeksbureau Brattle Group onderzocht wat de gasrotonde Nederland oplevert.

De duizenden extra banen die de gasrotonde moet opleveren, zijn vooral van tijdelijke aard, laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken desgevraagd weten. Die hangen namelijk samen met de grote investeringen die nu worden gedaan. Als de projecten af zijn gaat het om ‘kleinere aantallen’.

Er ontstaat ten onrechte de indruk dat de gasrotonde de inkomsten vervangt van de huidige gasproductie. Dat is bij lange na niet het geval’, zeggen onderzoekers Paul Koustaal en Rob Aalbers van het Centraal Planbureau. Nederland heeft nu een unieke positie in Europa met het grote Groninger gasveld. Dat zegt niets over de positie die Nederland kan verwerven als doorvoerland, aldus de onderzoekers. ‘In de ons omringende landen kunnen ze ook infrastructuur aanleggen.’

Hoewel minister Van der Hoeven in haar brief aan de Kamer vooral hamert op de economische voordelen, legt de woordvoerder van economische zaken nu meer nadruk op leveringszekerheid. ‘De gasrotonde speelt een cruciale rol in de energievoorziening en Nederland moet rekening houden met het opraken van zijn eigen voorraden.’

Consultant Brattle Group komt naar verwachting in februari 2011 met de een eerste verkenning van de mogelijke opbrengsten. Dan wordt mogelijk echt duidelijk wat de gasrotonde Nederland oplevert qua werkgelegenheid en extra inkomsten. Gezien de enorm gedaalde gasprijs (- 60%) kan dat niet veel zijn.

Artikel FD : Veel scepsis over ambitieus Nederlands Gasproject

On November 12th, 2010, posted in: NIEUWS
4 Responses to Ambtenaren van Economische Zaken geloven zelf niet in gasopslag
 1. wie wordt hier beter van?
  de staatskas, de gemeente, en uiteraard Taqa.

  Vind dat wij als bewoners wel een compensatie mogen verwachten, of minimaal een
  schadeloosstelling door toedoen van de mogelijke gasopslag.

 2. Drs. I. Schnabel
  November 19, 2010 at 10:20

  We worden bedonderd terwijl we erbij staan!!
  I. Schnabel

 3. Drs. I. Schnabel
  November 19, 2010 at 10:18

  Zover ik het heb begrepen wil Nederland voorop staan wat het gas op slaan betreft.
  Het is NIET voor Nederlands gebruik.
  Er wordt dus gas ingekocht (uit Rusland??), in Nederland opgeslaan en zonodig weer aan het Buitenland verkocht!
  Wie verdient er aan? De Nederlandse staat!!!!
  Wie is er de dupe van??? De Bergense gemeenschap – want die komt op een bom te zitten!
  I. Schnabel

 4. Frances Meijssen
  June 7, 2010 at 17:06

  Als het gas voor de gasopslag van Gazprom in Rusland moet komen zijn wij dus afhankelijk van Rusland. Zijn wij er zo zeker van dat wij altijd gas geleverd krijgen? Waarom lees ik daar nooit iets over? Deze vraag heb ik ook aan een medewerker van Taqa gesteld. Hij haalde zijn schouders op en liet weten dat het dan wel ergens anders vandaan zal komen. Toch blijf ik het vreemd vinden.
  Frances Meijssen

Leave a Reply