Centraal Planbureau kritisch over plannen Gasopslag Bergermeer

CPB kritisch over plan gasrotonde

Het ministerie van economische zaken wil dat Nederland een internationaal gasknooppunt wordt door slim gebruik te maken van de aanwezige gasinfrastructuur. Gas dat onder de grond wordt opgeslagen (bijvoorbeeld in lege gasvelden) kan verkocht worden aan andere landen als de markt gunstig is. Het is volstrekt onduidelijk of de miljardeninvesteringen in gasopslag goed zijn voor de Nederlandse economie. De overheid stimuleert deze investeringen om de ’gasrotonde’ in Noordwest-Europa te worden. Maar er bestaan geen publieke cijfers die laten zien hoeveel zo’n rotonde oplevert.

Het Centraal Planbureau (CPB) zet vraagtekens bij de investeringen. De baten zijn voor het CPB niet uit te rekenen. De argumenten die het ministerie van economische zaken tot nog toe heeft aangedragen voor de Nederlandse ambitie overtuigen het planbureau niet. Het is niet te zeggen of Nederland genoeg kan verdienen aan de handel in gas die door de rotonde gaat stromen. Het kan net zo goed verliesgevend als winstgevend zijn, stelt het CPB. Ook als het gaat om opslag voor eigen gebruik, is volgens het bureau economisch niet te rechtvaardigen waarom Nederland op een zogenoemde gashub zou moeten aansturen.

Het ministerie van economische zaken heeft een Brits onderzoeksbureau opdracht gegeven de plannen voor de gasrotonde cijfermatig te onderbouwen. De publicatie van dat rapport laat op zich wachten. Inmiddels zijn de besluiten voor investeringen, onder meer 2 miljard euro door de Gasunie, al genomen.

Belangrijk onderdeel van de gasrotonde is de opslag bij Bergen, in het gebied Bergermeer. Daar moet onder de grond de grootste opslag van Europa komen. Bewoners van Bergen protesteren vandaag bij de Tweede Kamer tegen de plannen, omdat ze bang zijn voor aardbevingen. Minister Maxime Verhagen van economische zaken gaat binnenkort naar Bergen voor overleg met de tegenstribbelende Noord-Hollandse gemeente.

Ook in het Groningse Pieterburen is verzet tegen ondergrondse gasopslag. Het Franse bedrijf Electricité De France heeft een vergunning gekregen om daar proefboringen te doen.

© Trouw 2010

On November 30th, 2010, posted in: NIEUWS

Leave a Reply